Тази година събитието обръща внимание на близките и приятелите на би и хомосексуалните

Българският патриарх Неофит се обяви срещу провеждането на "София прайд" - парада на хора с хомосексуална ориентация, който ще се проведе след два дни в София.
 
В съобщение до медиите от Светия синод патриархът заявява: "В централната част на столицата ни отново ще станем свидетели на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот. Българската православна църква и целият български народ решително се противопоставяме на опитите да се представи и наложи греховната тенденция като норма в нашето общество, като повод за гордост и пример за подражание", се казва в изявлението на Неофит.  
 
Междувременно текат последни подготовки преди "София прайд". През 2016-а прайдът обръща внимание на близките и приятелите на би и хомосексуалните, защото те също били дискриминирани. Началната точка на демонстрацията е пространството зад Паметника на Съветската армия. Маршрутът на шествието обаче е тайна, защото организаторите се страхуват от агресивни нападения.
 
От "София прайд" се оплакаха, че за поредна година Столичната община иска изменения на шествието и така идват по-малко хора. Целта на властите е да не се стига до сблъсъци. За същия ден има организирани още две събития - анти гей шествие и бирен фест.