Причината - от няколко години няма свободен достъп на товарните автомобили до сградата на институцията

По темата

Протест пред пловдивската митница. Десетки тирове блокираха тази сутрин достъпа до митническата сграда. Причина за това е таксата от 31 лева, която всеки трябва да плати, за да стигне с камиона си до митницата през частен имот.

От Съюза на международните превозвачи твърдят, че многократно са алармирали Агенция „Митници” за проблема, но без резултат. А от институцията убеждават, че вече са предприели необходимите действия за разрешаване на проблема. Кога ще се случи това обаче, все още не се знае.

Ако един превозвач влезе днес два пъти, той трябва да плати 62 лева на частна фирма, за да получи достъп до държавното учреждение, което е абсурд. Няма как да се преминава през частен имот, за да се влезе в държавно учреждение, това е все едно на вас журналистите да ви искат такса, влизайки в някое държавно учреждение”, коментира Йордан Арабаджиев – Съюз на международните превозвачи. 

Агенция „Митници” вече е на път да реши проблема. Изготвен е архитектурен план да се направи нов вход и изход към самата митница, без да се налага камионите да минават през частния имот. 

„Между 100 и 150 камиона на ден. Като чиста печалба това дружество генерира около 1 милион приходи, 1 милион печалба годишно, гарантирана от нашите превозни средства”, обясни Илиян Филипов- собственик на превозваческа фирма. 

„Превозните средства излизайки от халето за контрол да преминават буквално от тук, през средата на паркинга и на оградата ще бъде направен изходът, където ще се включват към локалното платно и по този начин да отпадне този проблем. Това може да се случи до месец-два”, обясни Боян Тодоров, зам.-началник на Митница „Пловдив”.

Агенция „Митници” е осигурила пари, но повече от 20 дни чака община Пловдив да подпише проекта.