Празникът се свързва с култа към мъртвите

Днес е празникът на Светия дух. Светият дух в християнството е едно от лицата на Светата Троица. Празникът се свързва с култа към мъртвите и според народната вяра на него душите на покойниците, пуснати на Великден, се прибират.

Родопското село Ковачевица чества празника с курбан за здраве и надежда за ремонт на двата си храма. Местните жители събират средства за параклиса „Свети дух”, но са нужни още пари за възстановяването му.

Всяка година на празника Свети Дух ковачовлии от цяла България се завръщат в родното си място, за да уважат празника на селото и опитат от традиционния курбан.

„Ние сме си кореняци ковачовлии и всяка година на празника сме туа така, че никога не изпускаме само да сме здрави и живи и сме тук”, разказва Иванка. 

„Събираме се, понеже сме разпръстнати по цяла България и се събираме на този празник”, казва Невена. 

По темата

 

„Това е традиция. В Ковачевица продължават традицията, която е от нали от много много години и не я забравят, а я продължават това е хубаво”, коментира отец Георги. 

Параклиса „Свети Дух” е на близо 200 години, но се разрушава с времето. Жителите на Ковачевица започват да събират средства, с които да го изградят отново.

„С тяхно знание и с тяхната помощ почнахме да го възстановяваме този параклис и сме стигнали до това положение, до което в момента. Изографирането вътре и направата на всичко, което е може би 50 000 - 60 000 лева”, казва кметът на Ковачевица Кирил Жуглев. 

От кметството в Ковачевица се надяват и другият храм в селото – „Свети Никола”, изграден през 1847 г., да получи евросредства и да бъде ремонтиран основно.