Жителите на Острова ще могат да ядат по-криви банани и да карат по-тихи коли

Чиновниците в Брюксел постоянно въвеждат нови правила и регулации. С тях те определят някои от най-простичките неща в живота на гражданите на страните-членки на Европейския съюз. Е, британците решиха, че не желаят повече да се съобразяват с наложените им от Европа норми. И така дойде Brexit…

„The Telegraph” публикува някои от дребничките промени, които излизането от ЕС ще донесе за жителите на Острова.

ШОФЬОРСКАТА КНИЖКА

Като членове на ЕС британците имат шофьорски книжки, върху които маркерът „UK” не стои самостоятелно в горния ляв ъгъл на документа. Той е ограден със звездичките от знамето на Общността. Дизайнът отново е измислен от Брюксел с цел да се уеднаквят 110-те вида пластики и хартиени шофьорски книжки, които притежават 300-те милиона водачи на МПС в Европейската икономическа зона.

ПАСПОРТЪТ

Преди влизането им в ЕС, от 1920 г. насам, британците са имали задгранични паспорти с тъмносиня корица. Впоследствие те са заменени от документите в предпочитания от Брюксел цвят бордо.

РАЗГОВОРИТЕ ПО МОБИЛНИЯ ТЕЛЕФОН

Потребителите на мобилни услуги във всички страни-членки на ЕС са принудени да заплащат определени тарифи за разговори по мобилния телефон, когато са в чужбина. Очаква се това да се промени от следващата година, когато роумингът ще бъде премахнат. В контекста на Brexit обаче британците няма да могат да се възползват от тази екстра. Или поне не за дълго…

ХЛАДИЛНИКЪТ

Преди присъединяването им към ЕС, британците можели да се отърват лесно от старите си, неизползваеми хладилници. Те просто ги изхвърляли в огромно поле, през което впоследствие минавала гигантска машина, която мачкала непотребните електроуреди.

От Брюксел обаче въвеждат директива, с която задължават гражданите на страните-членки да носят хладилниците в специално обособени места за изхвърляне на този тип уреди.

ЕЛЕКТРИЧЕСКАТА КРУШКА

ЕС безпощадно ограничи продажбата на традиционните електрически крушки с нажежаема жичка. А много от потребителите на Острова се оплакваха от техните енергоспестяващи наследници. След Brexit недоволните вече ще могат да си светят с каквото пожелаят…

БАНАНИТЕ

През 1995 година ЕС издаде наставления за начина на отглеждане на банани и краставици. Според разпорежданията на пазара не трябва да се срещат такива с много голяма извивка или по-къси от 14 см.

Около 13 години по-късно въпросната директива беше отменена и кривите плодове и зеленчуци се завърнаха по щандовете на магазините.

Скоро британците ще могат сами да решават колко извити да бъдат бананите и краставиците в техните магазини.

ШУМЪТ НА КОЛАТА

Електромобилите може да са по-малко вредни за околната среда, но пък са много по-тихи от задвижваните с гориво. Това крие сериозни рискове за пешеходците на пътя, защото те могат изобщо да не чуят, че към тях приближава автомобил.

Ето защо от 1 юли влиза в сила директива на ЕС, която задължава производителите на електрически и хибридни коли да ги правят толкова шумни, които и превозните средства на бензин и дизел. След около две години британците обаче ще могат сами да решават и за това колко бръмчащи возила да се движат по пътищата им.

НАЙЛОНОВИТЕ ПЛИКЧЕТА

Британското правителство въведе цена от 5 пенса за всяка найлонова торбичка. Като член на ЕС обаче страната беше задължена от ноември да започне кампания, в рамките на която да обяснява на хората, че не трябва да си купуват такива пликове. Властите на Острова все пак ще трябва да информират обществото за вредата от найлона, поне до окончателното изваждане на кралството от ЕС.

Редактор: Маргарита Стоянчева