През 2012 г. автобус с израелски туристи стана мишена на летището в Бургас

Извършителите на атентата в Бургас ще бъдат изправени пред съда до дни. Това стана ясно по време на срещата на президентите на Израел и България в София.

Четири години след взрива на бургаското летище „Сарафово”, който уби петима израелски граждани, българския шофьор на автобуса  и един от извършителите на атентата, обвинителният акт  ще бъде внесен в съда. Информацията преди дни огласи главният прокурор на България Сотир Цацаров. Потвърдиха я и президентите на България и Израел.  

„Ние знаем кои са извършителите и ще ги изправим пред съда. Знаем и тези, които стоят зад тях и те ще бъдат изправени пред съда. Това ще се случи много, много скоро. Имам уверенията на главния прокурор на България, че е въпрос на дни”, каза Росен Плевнелиев.

По темата

В хода на разследването беше установено, че тримата мъже, заподозрени за атентата, са пристигнали в България от Варшава. В полската столица те кацнали с полет от Ливан. След като бомбата на „Сарафово” убила един от атентаторите, другите двама избягали в Румъния. По време на съвместната пресконференция с израелския му колега президентът Плевнелиев потвърди, че  България е захранила с информация всички страни от ЕС и партньорските служби, с които работи,  за това кой стои зад атентата в Бургас.

„Всички ние заедно трябва да заявим твърдо и сплотено, че яростно ще се борим срещу терора и поддръжниците му. Навсякъде, където те се опитват до достигнат и навсякъде, където се опитат да се укрият”, каза президентът на Израел Реувен Ривлин.

До 15 юли обвинителният акт ще бъде внесен в Специализирания наказателен съд. Забавянето се дължеше на факта, че трябва да се осигурят правата на пострадалите при инцидента израелски  граждани.