Това е почти четири пъти повече в сравнение с 2014 г.

Близо 96 000 непридружени деца бежанци и мигранти са потърсили убежище в ЕС. Това е почти четири пъти повече в сравнение с 2014 г., сочи доклад на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, цитирана от Ройтер и БТА.
 
Над половината от непридружените непълнолетни са афганистанци, следвани от сирийци и еритрейци.
 
Над милион души, бягащи от войни и конфликти в Близкия изток, Африка и Азия, достигнаха ЕС през 2015 г. при най-голямата миграционна криза от Втората световна война.
 
По темата
Над 1,4 милиона души, повечето сирийци и афганистанци, са потърсили международна закрила в ЕС през 2015 г. Това е със 110 процента повече в сравнение с 2014 г. и е най-големият брой, откакто ЕС е започнал да води такава статистика през 2008 г.
 
Всяка трета молба е била подадена в Германия, пише в доклада.
 
Кандидатстващите сирийци са се увеличили трикратно до 380 хиляди. Близо 200 хил. афганистанци също са подали молби, което е над четири пъти повече в сравнение с 2014 г.
 
Заради безпрецедентното увеличаване на молбите за убежище се е стигнало до недостиг на места за настаняване в много от държавите членки, се посочва още в доклада. Затова често пъти е имало "временно занижаване на стандартите за прием и забавяне във възстановяването им на необходимото ниво".