Корупцията и политическото влияние в работата на съда са основни проблеми в съдебната система

Българите слагат знак за равенство между политиката и корупцията. Именно корупцията и политическото влияние в работата на съда са възприемани и като основни проблеми в съдебната система. Нуждата от реформа в съдебната власт масово се разбира по-скоро като нужда от премахването на тези проблеми, а не толкова в нейните експертни детайли. Това сочат данните от проучване на „Галъп“, проведено сред 1605 души в цялата страна между 14 и 19 юли.

Българите се отнасят с по-високо одобрение към институциите, които изглеждат деполитизирани и дори репресивни. Обратно - институциите, които по-скоро се свързват с политическата власт или със съдебната система, са най-критикувани. 

По темата

Помолени да степенуват корумпираните, на първо място с 23% хората споменават политиците, следват болниците (20%) и митниците (14%). Най-малко корумпирани пък са данъчните и общинската администрация. Помолени обаче да кажат дали някога им е искан подкуп от политик, само 2% свидетелстват за нещо подобно. Оказва се, че българите намират най-високи нива на корупция сред политиците, но без пряко да са били потърпевши. Оказва се, че най-голям процент – 28%, са отговорили, че им е искан подкуп от лекари. Следват полицаите, митничарите и служителите на общината.

Одобрението към НАП е най-голямо – 60%. Следват това към МВР – 54%, ДАНС – 51%, правителството – 42%, Министерството на правосъдието – 37%, прокуратурата – 32%, съд – 32%. Народното събрание е с най-малко одобрение - 22%.

На Европейския съюз се гледа като коректив на българските институции. 64% одобряват факта, че у нас има европейски надзор по отношение на правосъдието и вътрешните работи, макар чувствителен да е и делът от 30% на обратното мнение.

В същото време декларираният досег до институциите на съдебната власт е ограничен. 9% от включилите се в изследването са отговорили, че за последните две години са имали досег с прокуратурата и митниците. 13% със съда, 23% с МВР, а 36% с НАП. Близо 70% от българите декларират, че са имали досег със системата на здравеопазването. Близо половината от запитаните пък с общинската администрация.

Над една четвърт от запитаните твърдят, че в последните две години им се е налагало да се обръщат към полицията. На този фон към прокуратурата твърдят, че са се обърнали 7%. 1% пък признават, че са били обвинявани от прокуратурата. Че са се обръщали към съда или че са участвали в съдебно дело споделят по 10-15% от запитаните.

Мнозинството от запитаните са съгласни с твърденията, че проблемите в съдебната система всъщност се създават от политиците и че те нямат интерес да променят сегашното положение – близо 90% се съгласяват с това мнение. Не толкова законодателството е мислено като проблем, колкото именно политиците. 

Корупцията и политическото влияние в съда - първопричина за липсата на осъдителни присъди, според българите. От 55% от попитаните този проблем се споменава като главен. Следва остарялото законодателство, некачествената работа на прокуратурата и МВР.