Това е едно от най-големите открития в света на изобразителното изкуство през последните години

Тефтер, съдържащ 65 неизвестни досега рисунки на известния холандски художник Винсент ван Гог, беше открит, съобщи френската издателска компания „Le Seuil“, цитирана от "Франс прес" и БГНЕС.

Това е едно от най-големите открития в света на изобразителното изкуство през последните години във Франция.

Откриха откраднати картини на Ван Гог в къща на мафията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Предполага се, че артистът е направил рисунките върху счетоводната книга на френски хотел в град Арл, където е бил отседнал.

Въпреки че оригиналите не бяха показани на френската преса, скоро ще бъде публикувана книга с репродукции, озаглавена „Винсент ван Гог, мъглата на Арл: преоткрит скицник“. Тя ще е достъпна от четвъртък на пазара в САЩ, Франция, Япония, Германия и Холандия.

Скиците от тефтера са направени в края на живота на Ван Гог между 1888 г. и 1890 г. Сред тях има както пейзажи, така и портрети на неговия приятел – известният художник Пол Гоген и на Мари Жино, която е била собственик на хотела, където Ван Гог е отседнал.

Самият художник е имал много силна връзка с Жино, която той обезсмъртява в творбата си „L'Arlesienne“ (Жената от Арл).

В счетоводната книга Ван Гог е правил скици докато е рисувал някои от най-известните си картини като „Спалня в Арл“, „Нощното кафе“, „Столът на Ван Гог“ и „Ваза с дванадесет слънчогледа“.