Какво гласи решението на съда?

Конституционният съд излезе с решение: Росен Плевнелиев не може да насрочи нови избори. Разпускането на парламента и свикването на вот за нов трябва да стане с един акт. А сегашният президент няма право да го направи в последните 3 месеца от мандата си.  

Припомняме, че Плевнелиев поиска КС да каже дали в последните три месеца от мандата си, през които държавният глава не може да разпуска Народното събрание, все пак може да определи датата на предсрочните избори. 

Плевнелиев: Моята задача сега не е да редя служебно правителство

"Целта не е да се нареди един служебен кабинет, а да се проведат консултациите за намиране на формула за съставяне на кабинет от парламентарно представените партии", обяви в интервю президентът Росен Плевнелиев преди няколко дни.

Президентът се срещна с депутати от ДПС и РБ

Държавният глава провежда консултации с парламентарно представените политически сили, след като кабинетът на Бойко Борисов подаде оставка заради загубата на ГЕРБ на президентския вот. Консултации вече бяха проведени с ГЕРБ, БСП, ДПС и Реформаторския блок. 

В сряда кръгът от консултации при държавния глава продължава с представители на парламентарните групи на Патриотичния фронт и Български демократичен център – Народен съюз.