Германия ще експулсира 30 000 мигранти до края на годината

Канцлерът на Германия Ангела Меркел призна, че няма План "Б", ако турският президент Реджеп Ердоган изпълни заканата си за нова вълна от мигранти към Европа.

По темата

В опит да намали напрежението между Европа и Турция, Меркел призова двете страни да спазват ангажиментите си една към друга.

Тя се надява, че около 100 000 мигранти, които не са получили право на убежище в Германия, ще напуснат страната до края на годината. Една трета от тях трябва да бъдат експулсирани, а  властите във федералните провинции са задължени на всяка цена да депортират мигрантите, на които е отказано убежище. Останалите 60 000, според нея, щели да напуснат страната доброволно в рамките на програмата за завръщане.

Меркел е особено разтревожена от проблема с афганистанските мигранти. Въпреки че в Афганистан бушува кръвопролитна гражданска война, Германия не може да приеме всички бежанци от там. „Не е възможно всички афганистански юноши и девойки да се преселят в Германия“, каза тя.

По официални данни на германското вътрешно министерство през миналата година в страната са влезли около 900 000 мигранти, а от началото на 2016 г. - над 200 000

Видео: Ruptly