Москва отговаря на въведените от Вашингтон санкции

Кризата в отношенията между Вашингтон и Москва се зъдълбочава. Руското външно министерство обяви, че е предложило експулсирането на 35 американски дипломати. Решението е в отговор на санкциите, които Вашингтон предприе заради руската намеса в президентски избори. Владимир Путин обаче е решил да изчака действията на Доналд Тръмп, преди да предприеме реципрочни мерки спрямо Вашингтон.

Русия не закъсня с ответните мерки и отговори на безпрецедентните американски санкции.

„Не можем да оставим подобни действия без отговор. Руското външно министерство предложи на президента да обяви 31 служители на американското посолство в Москва и четирима дипломати от посолството на Съединените щати в Санкт Петербург за персона нон грата”, каза Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

По темата

Решението на Вашингтон беше взето заради предполагаемата намеса на Москва в изборите за американски президент.

„Въз основата на разузнавателни данни, руснаците са отговорни за хакерската атака срещу Демократическата партия”, каза президентът на САЩ Барак Обама.

Той даде на 35 руски граждани срок от 72 часа да напуснат страната. Видни представители на Републиканската партия приветстваха действията на Вашингтон.

„Бих казал, че 99 от нас смятаме, че руснаците са го направили и ще предприемем действия”, обяви Линдзи Греъм, сенатор от Републиканската партия.

„Мисля, че така се изпраща послание: няма да позволим да ни притиска страна, която се свежда до туба за бензин в Европа, с икономика приблизително с размера на италианската”, заяви Адам Кинцинджър, сенатор от Републиканската партия.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп също направи коментар: „Мисля, че трябва да продължим нашия си живот… Компютрите значително усложниха живота ни... въобще цялата ера на компютрите направиха така, че никой не знае какво точно се случва”.

Тръмп подчерта, че идната седмица предстои да се срещне с ръководителите на разунаването, за да бъде информиран в детайли за предполагаемата намеса на Русия в президентския вот.