И двамата машинисти остават на свобода

Двамата машинисти на влака-убиец от Хитрино – на свобода. Така реши Апелативният съд във Варна. Димитър Михнев и Радослав Петков са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост на седем души и за раняването на близо 30 души в село Хитрино.

Съдът реши първият машинист Димитър Михнев да бъде на свобода под парична гаранция от 10 000 лева. Вторият машинист – Радослав Петков, остава без никаква мярка за неотклонение. 

По темата

Първият машинист Димитър Михнев напуска ареста. Мотивът на магистратите - няма опасност да се укрие или да извърши друго престъпление. Михнев избра да не се появи в съдебната зала. Вторият машинист Радослав Петков обаче дойде в съда с дъщеря си.

Според магистратите вторият машинист не можел да влияе върху скоростта на влака, затова и той ще чака развитието по разследването у дома.

В Хитрино също са притеснени. Мъката по загиналите още е твърде прясна, ранените още се лекуват, а прогнозите за пълно възстановяване на селото се мерят в години.

Всички чакат справедливост и възмездие за трагедията.

Още няма отговор и на въпроса защо влакът се е движил с почти 80 километра в час при разрешени 40.

Оказва се, че  първоначалното закъснение е било наваксано и влакът е стигнал до Хитрино с около 20 минути по-рано от предвиденото.

Имало ли е отключена стрелка, позволила изместването на релсите под влака и ако – да, високата скорост или нечия небрежност са довели до отключването й – това ще покажат експертизите по делото.

Репортер: Искра Урумова