"Подобни конкурси би трябвало да показват победата на женската красота”, отвърна тя

“Свобода, равенство, братство” - официалният девиз на Франция, днес звучи все по-абсурдно.

Поредно доказателство за липста на толерантност на французите към “различните”, стана изборът на „Мис Франция 2017”.

Публиката определи за “най-красива” 18-годишната „Мис Гвиана” Алисия Елиес.

Часове след избора, момичето стана жертва на грозни расистки обиди. Мнозина я сравниха с  “маймуна” и накараха Алисия да изпитва панически ужас от социалните мрежи, които всекидневно бълват неприятни определения по неин адрес.

“Сравняват ме с маймуна. Никой не ме беше подготвил за това. Очаквах, че ще бъда критикувана, но не чак до такава степен. Подобни конкурси би трябвало да показват победата на женската красота, независимо от цвета на кожата”, заяви с обида Алисия.

Стигна се дотам, че „Paris Match” “избели” хубавицата в официална фотосесия за своето издание. 

До този момент списанието отказва коментар по случая. Според фотограф Бенжамен Декоан, направил снимките, фотосите не са обработвани и “ефектът” с променения цвят на кожата е плод на игра със светлината.

Прави впечатление, че при последните си публични изяви момичето дефирила с променена прическа. Няма ги естествените “афро” къдрици, отличителен белег на корените й. Фактът също не е случаен. Оказва се, че изправените коси са “по-приемливи” за придирчивата френска публика.

СНИМКИ НА НОВАТА "МИС ФРАНЦИЯ" ВИЖТЕ ТУК

Алисия далеч не първата „Мис Франция”, осъждана заради цвета на кожата си.

През 2000 година друга носителка на титлата – Соня Ролан - изпита с още по-голяма сила омразата на част от французите.

Години по-късно Соня призна, че след избирането си е получила над 2700 заплашителни писма, някои от които засягащи живота й.

“Спомням си за плик с изпражнения, който получих по пощата. Имаше бележка с надпис: “Ето за какво мисля, когато те гледам по телевизията”, връща се назад в спомените си „Мис Франция 2000”. 

Момичето признава още, че една сутрин е открило колата си с огромен надпис “негърка”.

“Бях само на 18 години. Беше жестоко” - спомня си още Соня Ролан.

Към момента Алисия Елиес е ограничила до минимум медийните си изяви. Близки до красавицата разкриват, че момичето не се чувства подготвено да отговори на критиките по свой адрес.

Репортер: Петя Желева