Президентът даде откровено интервю за "Здравей, България"

Пет години по-късно – какво се промени и накъде отиваме? Държавният глава Росен Плевнелиев даде ексклузивно пред Виктор Николаев за „Здравей, България”.

17 европейски политици изпратиха писмо до Доналд Тръмп със съвет да няма добри отношения с Русия и Владимир Путин. В това писмо се включи и самият Плевнелиев. 

По темата

Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Той ни нанесе жестока травма. Едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията. Тогава се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията. Преди този срамен акт на световната политика по отношение на България, Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, защото България ще страда”, обясни позицията си Плевнелиев.

Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние, това ще бъде пагубно за България”, допълни президентът. Той обаче уточни, че това не значи, че е против затоплянето на отношенията между САЩ и Русия, а напротив.

Днес сблъсъкът в Европа е принципен. Между едни държави, които вярват във върховенството на закона, а именно държавите от ЕС, и едни други държави, които вярват във върховенството на силата. Там е Русия. Аз заставам на страната на принципите и на върховенството на правото. Искаме да видим диалог и приятелство са Русия. Не съм съгласен единствено с политиката на Путин, която ни връща в XIX век. Категорично се противопоставям срещу нея, защото тя нарушава международното право и има тежки последствия за всички в Европа, включително и за България”, заяви Росен Плевнелиев.

ЗАД КУЛИСИТЕ С ПРЕЗИДЕНТА РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ (ГАЛЕРИЯ)

Всичко зависи от действията на новоизбрания президент Румен Радев. Той ще трябва да разчисти съмненията. Ако е убеден в своята пронатовска нагласа в своето желание България да бъде достоен член на ЕС, много скоро по неговите действия ще си проличи дали това ще бъде така”, заяви той.

Категоричен съм – не беше добре за България аз да назнача служебно правителство. Можех, но не исках. Щеше да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата. Не съм аз този, който ще го предизвика. Най-доброто решение щеше да бъде заедно с Румен Радев да направим служебен кабинет. Това щеше да е най-доброто за България”, коментира още Плевнелиев.

На въпрос дали Огнян Герджиков е подходящ за служебен премиер, той коментира, че не може да каже лоша дума за него. Определи го като достоен председател на Народното събрание.

Ген. Румен Радев спечели убедително изборите през ноември и аз искрено му пожелавам успех. Пожелавам му и да не допуска стратегически грешки, каквито и аз не допуснах”, каза още Плевнелиев.

Според него ГЕРБ не са имали друга опция за кандидат за държавен глава, освен Цецка Цачева.

Доколко тя беше избираема, ГЕРБ са преценили. Но аз мога да кажа, че тя е убеден демократ, прекрасен човек и страхотен председател в двете най-трудни Народни събрания”, коментира президентът.

Плевнелиев коментира и влошените отношения между него и вицепрезидента Маргарита Попова. През последната година те дори не са се виждали.

Въпреки тези отношения, не допуснахме да бъде нанесена каквато и да било щета на президентската институция, защото и двамата с нея, колкото и да сме различни, мислим и действаме институционално”, обясни Росен Плевнелиев.

Имаше спретнати протести срещу мен, в които около сто човека с партийно оцветени личности стояха пред президентството и протестираха. Тези хора ми поискаха оставката, а Маргарита Попова ги прие в своя кабинет и получи цветя от тях. Нямаше как да не си задам много въпроси и да не възникнат проблеми”, допълни президентът.

В тези протести са участвали Бисер Петното и Николай Бареков, който две години по-късно му се извинил и поискал прошка от него.

Да бъдеш обединител на нацията не означава да те харесват всички, нито да си мълчиш, когато нещо взривява народа. Спечелих си много врагове, но не съжалявам за това. Готов съм в бъдеще пак да ходя на барикадата, за да защитавам европейския път на България”, каза още държавният глава.

В откровеното интервю за "Здравей, България" Плевнелиев коментира и лични въпроси. 

Видях истинската болка. Това ме научи да живея и ме отвори за много неща”. Така президентът Росен Плевнелиев коментира най-голямата си лична драма – смъртта на първородния си син, в откровено интервю за „Здравей, България”.

Държавният глава разказа, че няколко месеца преди кончината на детето си, посетил болницата, в която е починал.

Бях там, за да предам техника, закупена с даренията от „Българската Коледа”. Видях деца със сърдечни операции. Едно от тях ми подари сърце от тел, под което пишеше: „Само този, който е познал истинската болка, може да живее. И въпреки цялата емоция и драма, която изпитах и продължавам да изпитвам, аз имам своя ангел-защитник ", сподели още Плевнелиев.

Той коментира и липсата на изяви на съпругата му по време на целия му мандат.  

80% от държавните глави, с които съм работил, не са интегрирали първите дами в своята политическа и обществена дейност. Аз не съм изключение”, категоричен беше президентът.

Той сподели, че иска в учебниците по история да бъде описан като „държавният глава, който въпреки кризите, е държал здраво посоката на европейското развитие на България”.

Цялото интервю гледайте във видеото.