През годината сме имали рекорден ръст на икономиката, рекордно ниска безработица и рекорден експорт

"2016 г. бе една много силна година за България - година, когато страната ни получи огромно международно признание. През годината сме имали рекорден ръст на икономиката, рекордно ниска безработица и рекорден експорт". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на традиционния прием за ръководителите на дипломатическите мисии, акредитирани в България, предаде БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

По темата

"През 2016 г. с министъра на външните работи Даниел Митов водихме председателството на комитета на министрите на Съвета на Европа. Постигнахме съгласие и добри резултати. В София бе обявена и новата стратегия на Съвета на Европа за заздравяване на демократичността, бе приета и Софийската стратегия за правата на детето до 2021 г. Постигнахме пълно съгласие между всички 47 държави - членки на съвета на Европа", заяви Плевнелиев.

Президентът открои и факта, че през 2016 г. сме постигнали рекорд за брой държавни глави, дошли на посещение у нас - 25 президенти. Това, според него е доказателство, че страната получава признание за своята балансирана външна политика и за позициите си на световната сцена. Ние сме фактор, категоричен беше Плевнелиев.

"Гордеем се с постигнатото, то нямаше да се случи без вас. Вие сте големи и истински приятели”, обърна се президентът към посланиците.

"През 2017 г. предизвикателствата няма да намалеят. Ще имаме критично важни избори в ЕС и международният ред ще бъде нестабилен, прогнозира още Плевнелиев. На фона на рекордния брой кризи - бежанци, терористични атаки и нестабилност, България стои добре", каза още той.

Плевнелиев е сигурен, че в президентската институция ще има приемственост, а България ще продължи по избрания път с ЕС и НАТО. България се гордее със своето членство в ЕС, обяви още веднъж президентът и припомни, че през тази година честваме 10-годишен юбилей.

Има много проблеми в държавата. Има дълъг път пред нас, но посоката е правилна и ние сме мотивирани да вървим напред, сигурен е президентът.

Президентът посочи, че търговията с Китай се е утроила, а с Турция се е удвоила. Той припомни и подписаните меморандуми за сътрудничество с Азербайджан, с Тайван, Монголия, Бразилия, Обединените емирства и други. Отваряме се към всички вас и ви казваме, че България е една мирна и коректна държава, на която можем да се доверим, добави още той.