Глобата за шофиране извън населено място без стикер е 300 лева

Шофьори се оплакаха, че в Пловдив трудно се намират годишни винетки. Проверка на NOVA установи, че в повечето обекти от националните вериги стикерите са свършили още във вторник. В някои от тях казаха,че тази сутрин са имали единични бройки, но и те бързо са изкупени.

По темата

Според търговците дефицитът се дължи на това, че шофьорите са чакали последния момент, за да си набавят винетки, а бензиностанциите и пощенските клонове са заредили по-малко количества.

От Агенция „Пътна инфрастктрутра” съобщиха, че в разпространителската мрежа в Пловдив има над 29 500 годишни винетки за леки автомобили, а в област Пловдив - 58 932 броя. 

На територията на град Пловдив винетки се продават на 85 места, сред които много бензиностанции, офисите на „Български пощи“. Винетки се продават и в Областно пътно управление – Пловдив, където има 2060 броя стикери, напомнят от АПИ и обясняват: 

"Ако в конкретен пункт липсват винетни стикери, причината за това може да е бързо изчерпване или ненавременна подадена заявка. Задължение на дистрибутора е винетните стикери да бъдат доставени в рамките на 24 часа след подаване на заявката". 

Всеки гражданин може да се информира за най-близкия до него пункт за продажба на винетки, както и за работното му време ТУК, а сигнали за нередности може да се подават на signali@api.bg и vinetki@api.bg и на тел. 029173368, 029173305. 

Глобата за шофиране извън населено място без винетен стикер е 300 лева. От тази година глобата се плаща веднага или автомобилът се спира от движение до погасяване на задължението.

Репортер: Благой Бекриев

Редактор: