Тютюнопроизводители и животновъди излизат на протест

Блокирани пътища и горящ тютюн. Земеделци излязоха на протести в Хасковско и Благоевградско заради неполучени пари. Те не са съгласни и с начина на определяне на националните доплащания. 

По темата

Тази сутрин тютюнопроизводителите затвориха пътя от Свиленград към село Пъстрогор. Той свързва Хасковска със Старозагорска и Ямболска област. Тютюнопроизводителите запалиха тютюн в знак на протест. По-късно движението бе възстановено. 

Тонове тютюн на пепел с цел реколтата да носи приходи на земеделците. Хиляди тютюнопроизводители още не са получили парите си за миналата година. Повечето земеделци разчитат на тези пари, за да изхранват семействата си и да покриват кредити.

Заради неполучените пари тютюнопроизводителите нямат средства за подготовка на следващата реколта.

Протестът е и срещу начина на разпределение на националните доплащания за един от най-популярните сортове тютюн - басми. Там при по-голяма реколта се плаща по-малко за килограм.

На протеста дойдоха и животновъди. При тях проблем със субсидиите също има.

Протестите ще продължат, докато не бъдат удовлетворени исканията на земеделците.

След днешните протести те са получили покана от ресорния министър за среща във вторник, на която да обсъдят проблемите и да се търсят решения. Те обаче са готови да продължат с протестите още от понеделник.

Следобед се чака още една пътна блокада - жителите на село Труд излизат на протест и ще затворят пътя Пловдив-Карлово. Поводът за протеста им е системното обгазяване от биоцентралата за производство на ток, казват местните хора. 

Репортер: Димитър Иванов