Знамето е изработено от Стилияна Параскевова

Първообразът на българския трикольор може да бъде видян в Националния военно-исторически музей. По случай националния празник музеят показва знамето, изработено от Стилияна Параскевова, и предназначено за българските доброволчески дружини в Руско-турската война. То се смята за първообраз на българския трибагреник.

 

В навечерието на руско-турската война 14-годишната Стилияна Параскевова извезва браилското знаме. Сръчните й ръце създават символа на мечтаната свобода и независима България. Знамето е изработено от изключително скъпи за времето си материали като сърма и коприна. Те са доставени от Виена. Бащата на Стилияна - влиятелният търговец от Браила - Иван Параскевов поема разходите и сам проектира трицвета в реда бяло, зелено, червено.

„В този ред наистина съществуват само в това знаме! Достатъчно достолепно! Достатъчно впечатляващо! Знамето служи като вид образец, който ползва Учредителното събрание", обяснява доц. д-р Соня Пенкова, директор на Националния Военноисторически музей.

Над 60-сантиметровия изправен коронован лъв в полукръг Стилияна бродира "България" а под него надписа "С божията воля и със силата на славния руски цар Александър II, напред". Днес няколко поколения българи се докоснаха отблизо до светинята.

„Самото знаме ме доведе! Самата гордост, че съществува този трибагреник. Яд ме е, че не са го приели веднага в Народното събрание, но последствие господ е пожелал и се е утвърдило”, казва Юлияна Стефанова.

Това става във Велико Търново на 26 март 1879 г., когато депутатите узаконяват държавното знаме на Княжество България.

Тук са и цял клас любопитни второкласници.

„Празникът не е само почивка! Празникът е култура, патриотизъм, родолюбие, а това са много умни и ученолюбиви деца, много добре възпитани в патриотичен дух от своите родители и мисля, че заслужават да видят това знаме”, казва Велина Симеонова, учител на 2 "Г" клас от 10 СУ "Теодор Траянов" – София.

Така знамето днес обедини хиляди българи.

Повече по темата гледайте във видеото.