В подписката са се включили повече от 135 000 британци

Повече от 135 000 британци са подписали петиция против провеждането на втори референдум за независимостта на Шотландия. 

По темата

Петицията е публикувана на сайта на британския парламент и за отбелязване е, че засега най-много хора именно от Шатландия са се подписали под нея. Активността на шотландците, поставили своя електронен подпис под петицията надвишава десетки пъти средната за Великобритания.

Според действащото законодателство петиция, която събере повече от 100 000 гласа, трябва да бъде разгледана от депутатите в парламента, уточнява БГНЕС.

Датата на заседанието за разглеждане на настоящата петиция ще бъде определена по-късно. На 13 март премиерът на местното правителство на Шотландия Никола Стърджън заяви, че новият референдум за независимост на Шотландия трябва да се проведе между есента на 2018 и пролетта на 2019г. Тя обеща следващата седмица да поиска решението на местния парламента за подготовката на референдума.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей е против втори референдум за независимост на Шотландия. Тя обръща внимание на факта, че през 2014г. Шотландия изказа мнението си по въпроса Тогава за оставането й в рамките на Великобритания гласуваха 55%, а 45% бяха за независимост на региона. Повод за вземането на решение за провеждане на втория референдум бе това, че Единбург е твърдо против сценария за бързо излизане на Великобритания от ЕС. При такова развитие страната ще трябва бързо да напусне и единния европейски пазар. На проведения през юни миналата година референдум за членство в ЕС (Brexit) болшинството шотландци бяха против излизане от ЕС.