Трябва да се установи извършено ли е престъпление против политическите права на гражданите

Депутати, полицаи и изселници ще дават обяснение заради блокадата по границата. Прокуратурата започва проверка на протестите след множество постъпили сигнали.  

По темата

Целта на държавното обвинение е да разбере дали Патриотите са нарушили закона и са попречили на някого да упражни избирателните си права.

Прокуратурата започнала проверката сега, защото трябвало да се обобщят постъпилите сигнали по случая, а те са 10 от различни хора и организации. От там твърдят, че митингът на Обединените патриоти на границата нарушава законите и правата на българските граждани.

Два дни преди изборите Патриотите избраха да не пуснат през границата тези, които бяха избрали да гласуват в България. Тогава част от тях имаха имунитет като кандидат-депутати. Сега нямат такъв, но има прокурорска проверка, започнала четири дни след изборите по сигнали на граждани.

Прокуратурата ще търси и има ли някой, който не гласувал заради блокадата.

Въпреки че Лютви Местан поиска касиране на изборите именно заради блокадата на границата, той не е подал сигнал в прокуратурата и тази проверка не започва заради неговите изявления. Част от сигналите сега са получени от неформална група "Протестна мрежа".  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.