Приключиха консултациите на парламентарните групи с държавния глава

Приключиха консултациите на държавния глава с парламентарните групи. Във вторник президентът Румен Радев се срещна и с депутати от ГЕРБ и БСП. Очаква се в четвъртък държавният глава да връчи проучвателния мандат за съставяне на правителство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. 

След края на консултациите категорично ясно е, че ГЕРБ и Обединените патриоти поемат отговорността за управлението, а БСП остава категорична опозиция.

По темата

Двете най-големи партии днес говориха с президента за проблемите, пред които е изправена  страната.  Стана ясно, че принципните разминавания в гледните точки на БСП и ГЕРБ ще направят невъзможно персоналното участие на експерти от левицата в бъдещия състав на правителството. 

При президента Румен Радев Бойко Борисов и Цветан Цветанов дойдоха с папка. В нея обаче оказа не персоналният състав на кабинета, а проблемите, пред които ГЕРБ и Обединените патриоти ще се изправят с влизането във властта.

За да спре спекулациите по темата кой кое министерство ще вземе, Борисов предложи на ГЕРБ и Патриотите персоналното разпределение на ресорите в бъдещия кабинет да стане на трети май. "Темата "министри" не е отваряна. Нито едно физическо лице не е обсъждано", категоричен беше Борисов днес. 

Лидерът на ГЕРБ обвини левицата в популизъм. "Още ехото от победата ни на парламентарните избори не е заглъхнало, а вече започва да се говори кога ще иманови" , коментира Борисов. 

Повод за думите му беше изявлението на лидера на левицата Корнелия Нинова, която час по-рано заяви пред президента, че левицата ще бъде алтернатива на ГЕРБ. "ГЕРБ и Патриотите направиха сериозно отстъпление от техните предизборни ангажименти", коментира Нинова.

Социалистите предложили, а президентът се съгласил първият Консултативен съвет по национална сигурност, който Румен Радев ще свика да е по темите "демографска криза" и "бедност."

Извън конултациите Борисов и Радев обсъдили темите с концесиите, вероизповеднанията и бойните машини за българската армия.

Следващата среща на президента Румен Радев и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде в четвъртък, когато държавният глава ще връчи мандата за съставяне на правителството. След това започва да тече едноседмичен срок, в който да се формира правителството. 

Репортери: Ина Гълъбова, Деница Суруджийска

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.