През ноември ЕС прие пътна карта за укрепване на отбраната си

Дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини каза днес, че 28-те страни членки на съюза биха могли до края на годината да поставят началото на серия от проекти за укрепване на сътрудничеството на ЕС в областта на отбраната, въпреки планираното напускане на Великобритания, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"През последните девет месеца ние напредвахме заедно по въпроса за Европа на отбраната, като взехме повече решения, отколкото са били взети през предишните десетилетия", каза Могерини след заседание на министрите на отбраната на 28-те, състояло се в столицата на Малта - Валета.

По темата

През ноември ЕС прие пътна карта за укрепване на отбраната си - област, която се възприема за приоритетна, след като Доналд Тръмп, който призова европейците да увеличат бюджетитите си за отбрана, бе избран за президент на САЩ.

Днес Могерини каза, че е случайност, че "тази година е също и годината, в която започнаха преговорите за Брекзит", което според нея дава още повече основание на европейските страни да "стегнат редиците си".

По-конкретно на 18 май ЕС трябва да приеме в Брюксел серия от решения, целящи да направят по-оперативни и лесно разполагаеми така наречените бойни групи - сили за бързо действие на ЕС, създадени преди повече от 10 години, но до които европейците все още никога не са прибягвали.

"Целта на тези проекти е не да се създаде нова европейска армия или да се развият командни структури, което ще доведат до конкуренция с тези на НАТО. Всичко това ще бъде в допълнение на онова, което прави НАТО", заяви Столтенберг.

Европейската комисия иска също така да създаде фонд, за да стимулира европейската изследователската дейност и индустрията в областта на отбраната.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.