Споразумението, включващо трудови и енергийни реформи, бе ключов момент в преговорите

"Рано сутринта днес Гърция и нейните чуждестранни кредитори най-сетне постигнаха споразумение за пакет от спасителни реформи", съобщи гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос, цитиран от БГНЕС.

По темата

По този начин бе проправен пътят към отпускането на допълнителни спасителни фондове. Споразумението включва трудови и енергийни реформи, намаляване на пенсиите и увеличаване на данъците. То е ключов момент в преговорите между двете страни. Разговорите започнаха миналия октомври и за които се очакваше да бъдат приключени в края на 2016-та.

Имаше бял дим. Преговорите за техническо споразумение бяха приключени по всички въпроси, сега бе проправен пътят за преговори за облекчаване на дълга“, коментира Цакалотос пред репортери, цитиран от "Ройтерс".

Припомняме, че в края на април гръцките кредитори подновиха дълго отлагания си одит на спасителната програма на страната в опит спешно да отблокират нови средства за поредното плащане на част от дълга на Атина през юли. 

Гърция и кредиторите от Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ) успяха да изгладят различията помежду си за допълнителните фискални съкращения, за да може преговорите да се подновят, след като бяха прекъснати през март. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.