Каква е причината за лошия резултат на България?

Страната ни за пореден път е в дъното на класация. Този път Евростат нарежда българите сред най-нечетящите европейци. В това, че най-голямата радост за децата са игрите, съмнение няма. Във вечната конкуренция между тях и книгите обаче, се намесват и новите технологии.

„Децата не четат много, това е новото поколение, което е завзето от новите технологии, и книгата наистина е загърбена”, на мнение е Силвия Лазова, класен ръководител, 3 ОУ "Димитър Талев" - гр. Благоевград. 

По темата

Затова и задачата на преподавателите да събудят интереса към четенето, не е никак лесна. И докато учителите се опитват да възпитават любов към литературата у децата, половината българи не са прочели и една книга през последната година. И все пак, оказва се, че жените четат повече от мъжете. Нито заглавие за 12 месеца не са прочели 60% от мъжете и 42% от дамите със средно образование. А лошото класиране беше новина за продавачите на книги.

„Изключително изненадани сме всички, защото имаме всички категории хора, имаме всякакви възрастови групи, които четат и показват любов към книгата”, казва Елена Папазова, зам.-управител на книжен център.

Най-много четат висшистите. Въпреки това не са много тези, които са прочели повече от 10 книги за една година. И отново към по-малките. Въпреки наложилото се обществено мнение, че младите не четат, изключения винаги има.

„Спомням си как баба ми ме учеше да чета и оттогава много обичам”, разказва Таня.

Единайсетокласничаката Таня неслучайно предпочита библиотеката.

„Имам стимул да свърша с четенето на една книга, защото ако си я купя, ще го отлагам”, казва Таня.

43 000 са читателите на Столичната библиотека.

„Бихме искали много повече да са, но през последните години значително увеличихме читателската си аудитория, като 50% от тях са млади читатели”, обяснява Юлия Цинзова, директор на Столичната библиотека.

Като причина за лошия резултат на България, Евростат посочва липсата на образование. След нас се нареждат само още две държави - Португалия и Румъния.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.