Президентът Георге Иванов връчи мандат на Зоран Заев

В Македония, президентът Георге Иванов връчи мандат за съставяне на правителство на Зоран Заев.

По темата

Това стана възможно след като от СДСМ представиха гаранции за запазване на целостта на страната и нейната конституция.

Мнозинството в 120-местния парламент е съставено от 67 депутати, които се очаква да подкрепят коалицията от СДСМ и три партии на албанците.

Заради политическата криза в Македония все още няма правителство, въпреки че парламентарните избори се проведоха в средата на декември миналата година.

От своя страна лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев заяви, че след като е получил мандат от президента Георге Иванов, ще състави правителство във възможно най-кратък срок. Заев посочи също, че новото правителство ще бъде проевропейско и ще осигури качествен начин на живот за всички граждани в страната, уважавайки нейната многонационалност и Охридското споразумение. 

„Ще работим, както досега, с цялото си сърце, за да премахнем разликите, омразата и унищожителните политики. Ангажирам се с това, че ще работим с всички и новото правителство ще бъде на всички“, посочи Зоран Заев. 

В отговор на новинарски въпрос Заев посочи, че ще води преговори с ДСИ, Алианса на албанците и БЕСА и иска всички тези партии да бъдат участници в новото правителство.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.