И как да се ориентираме в морето от етикети?

Заблуждават ли ни производителите и търговците на храни с етикетите за срока на годност и разхищаваме ли храна заради незнание? Отговорите търсим в рубриката „Георги Георгиев на твоя страна”.

По темата

Успяват ли потребителите да се ориентират в морето от етикети – докога безопасно могат да консумират даден продукт? Или точно обратното – различните означения за срока ни объркват, докато пазаруваме?

Според последните данни на „Евробарометър” потребителите в Европа трудно разбират колко е трайността на един продукт. Причината – в момента съществуват най-различни варианти за етикетиране.

Например 53 % от европейските потребители не познават смисъла на означението: „Най-добър до”. 60% от европейците, които пазаруват, не се ориентират в смисъла на етикета: „Използвай до”. Така огромни количества храна се изхвърлят. Всяка година една трета от произведените за консумация храни по света се губят или пропиляват. Това е около 1.3 млрд. тона.

В ЕС храни се пилеят по цялата верига – от селскостопанското производство до крайното потребление у дома. Всяка година се разхищават 88 млн. тона храни. Т.е. всеки от нас изхвърля 173 кг всяка година. Целта е до 2030 г. тези количества да се намалят наполовина. Така ще спестим и 170 млн. тона CO2 – емисии, които се отделят при производството и унищожаването на хранителни отпадъци.

Най-много храна разхищават домакинствата, преработвателите, ресторантите, производителите и търговците. Най-много храна се пилее в Холандия и Белгия. А най-малко в Словения.

Как да се ориентираме в етикетите за годност и как да намалим разхищението на храни – гледайте във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.