Бургаска област е лидер по престъпност в страната

Бургаска област - лидер по престъпност в страната. Данните са от новата карта за криминогенната обстановка. Преди началото на летния сезон главният прокурор и вътрешният министър събраха на спешно съвещание местната полиция и местната власт. 

По темата

Задължително денонощно осветление по плажовете е една от мерките, която трябва да бори престъпността. Тя е задължение на концесионерите на плажовете.

Другата мярка е засилено полицейско присъствие.Това лято командированите полицаи от вътрешността на страната ще са 976 - с около 100 повече от миналата година.

Бургас е областта с най-висока степен на престъпност - 17,9%. За сравнение в Смолян този коефициент е едва 4%, показва картата на криминогенната обстановка.

Затова от 1 юни по Южното Черноморие пристигат първите командировани полицаи. Заедно с родните полицаи ще работят техни колеги от Румъния, Чехия и Полша. Борбата с престъпността ще се води дори на плажа.

В „Слънчев бряг” навсякъде ще има видеонаблюдение. И това лято на КПП-тата в курорта ще има освен служители на държавното дружество и служители на МВР. Мярката беше въведена миналата година след стрелбата, при която беше ранен Митьо Очите.

Всички отговорни институции уверяват, че няма да правят компромис със сигурността на почиващите.

И това лято ще продължи да действа създадения миналата година след стрелбата срещу Димитър Желязков координационен център. Той обединява представители на МВР, НАП, ДАНС и митниците и има за цел да следи и планира специализираните операции по Южното Черноморие.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.