Функциите му ще са предимно представителни

Досегашният премиер Александър Вучич положи клетва пред сръбския парламент като нов държавен глава на страната.

По темата

"Нямам никакви съмнения относно това, което трябва да направя за Сърбия и нейните граждани - трябва да дам буквално всичко от себе си", каза Вучич, след като се закле като президент, предаде БГНЕС. Той заема поста на Томислав Николич, който също както и самият Вучич е от Сръбската прогресивна партия. И двамата са бивши членове и близки съратници на лидера на Радикалната партия Воислав Шешел. Церемонията по встъпването в длъжност на новия президент се предава пряко по държавната телевизия.

Александър Вучич бе избран за президент на страната след вота на 2 април тази година. По официални данни на Републиканската избирателна комисия Вучич победи на президентските избори още на първия тур с резултат от 55,08%. Втори остана бившият омбудсман Саша Янкович с 16,36%.

Мандатът на сръбския президент е 5 години, този пост не може да се заема повече от два пъти. Държавният глава има предимно представителни функции. Той също така предлага на парламента кандидата за премиер, има право да подписва закони и да им налага вето, назначава и отзовава посланици, помилва и връчва държавни награди. Президентът е върховен главнокомандващ на сръбската армия. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.