Полицията в Хамбург използва водно оръдие, за да разпръсне протестиращи

Подпалени автомобили, изпочупени магазини и нови протести. Така започна днешният ден в Хамбург, преди официалното откриване на срещата на Г-20.

СНИМКИ ОТ СБЛЪСЪЦИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Всички погледи обаче са насочени към първата среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп.

Поредният ден на протести в Хамбург започна още на зазоряване.

Протестиращите се опитват да се приближат до мястото, където лидерите на водещите индустриални държави се събират. Сблъсъците между демонстранти и полиция продължиха до късно през нощта. Силите на реда използваха сълзотворен газ и водни оръдия.

Повече от 13 000 души участваха в протеста срещу форума на Г-20. Сред тях обаче имаше и няколко стотин маскирани екстремисти, които хвърляха камъни и запалителни бомби по силите на реда.

Равносметката е опожарени автомобили, изпочупени витрини на магазини и десетки пострадали полицаи. Тази картина едва ли ще помогне на Ангела Меркел, като домакин, да наложи своето виждане за световния ред.

„Вярвам, че глобализацията може да бъде така оформена, че да има само печеливши. Не е нужно винаги да има губещи там, където има печеливши. Това е идеята, която ме води и трябва да се захващаме с работата” заяви Меркел.

С най-голям интерес се очаква заплануваната за днес двустранна срещу между Владимир Путин и Доналд Тръмп. Това ще е първият разговор очи в очи между президенти на фона на противоречивите отношения.

Срещата на върха ще продължи и в събота.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментар
и