Броят на пристигащите от началото на 2017 г. е превишил 95 000 души

Съветът на ЕС удължи до края на декември 2018 г. военноморската операция "София" (EUNAVFOR MED) за спасяване на бедстващи кораби с мигранти и борба срещу нелегалните превозвачи на хора в Средиземно море, информира ТАСС, цитирана от БГНЕС. 

"На 25 юли Съветът удължи мандата на операцията "София" до 31 декември 2018 г. Съветът на ЕС реши също така да се създаде специален механизъм за мониторинг на ефективността на обучението на либийската брегова охрана, както и за събиране на информация за незаконния износ на суров петрол от Либия", се казва в изявление. 

110 000 мигранти са дошли в Европа по море от началото на годината

Според официални данни, от октомври 2015 г. участниците в операцията са успели да арестуват 110 нелегални превозвачи, конфискували са 470 лодки, използвани за превоз на мигрантите, и са спасили около 40 000 души. 

От началото на тази година, потокът от мигранти към Европейският съюз отново започна да расте бързо. Техният основен маршрут е през територията на Либия и Средиземно море до Италия.

Мигранти бяха ограбени от въоръжена група в Средиземно море

Според Международната организация по миграция, броят на пристигащите от началото на годината по този маршрут е превишил 95 000 души. Повече от 2100 са починали или изчезнали при транспортирането. 

Зоната за транзит за имигранти от цяла Африка в Либия се появи в резултат на унищожаването на всички правителствени агенции в страната след въстанието в Бенгази през 2011 г. След убийството на Муамар Кадафи през есента на 2011 г., бунтовническите лидери не можаха да се споразумеят помежду си за разделението на властта и страната потъна в хаос. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.