Тези компании трябва да плащат там, където правят пари, заяви френският министър

Франция и Германия възнамеряват да прокарат нова идея за облагане на интернет гигантите, които трябва да плащат "справедлив принос" във всяка страна, където печелят пари. Toва заяви френският финансов министър Бруно Ле Майер, цитиран от БГНЕС.

Откриха първия "мащабен" троянски кон за Mac компютри

"Ще представим нов план заедно с нашите германски партньори на следващата среща на министрите на финансите в Талин в средата на септември", каза той, добавяйки, че мярката ще засегне големи технологични компании като Google, Apple, Facebook и Amazon.

"Предлагаме приходите на тези големи фирми да се приемат като отправна точка, за да се определи ниво на данък, така че тези компании да плащат там, където правят пари", посочи министърът.

Google е най-скъпият бранд в света за 2017 година

Той припомни, че подобни предложения вече са направени на равнище ЕС, както и пред Организацията за икономическо развитие и сътрудничество, но без успех.

Интернет компаниите попаднаха в спречкване със Стария континент, заради обвинения, че използват сложни фискални договорености, за да декларират печалбите си в страните с най-ниски данъчни ставки, дори когато те са спечелени другаде в блока.

Как да се пазим от вируса, който "разплака" милиони?

Коментарите на Ле Майер идват, след като наскоро Google избяга от данъчна декларация за 1,155 милиарда евро, искана от френската хазна, след като съдът обяви, че ирландското дъщерно дружество на американската компания не е данъчно задължено във Франция.

Френският президент Еманюел Макрон обеща да се справи с американските интернет гиганти по време на предизборната си кампания, уточнява АФП.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.