Той е рисков за милиони потребители

Потребителите на Mac компютри на Apple дълго време не трябваше да се притесняват за вируси. Постепенно обаче това се променя, като хакерските кампании стават все по-мащабни. Специалисти на компанията за киберсигурност Check Point обявиха, че са открили първия мащабно разпространяван троянски кон за Mac компютри, който е рисков за милиони потребители, пише Vesti.bg.

По темата

Става дума за троянския кон Dok. Той се разпространява чрез мащабна кампания с разпращане на спам имейли до потребителите. В тях има прикачен файл в ZIP формат. Ако потребителят отвори този файл, дава достъп на вируса до компютъра си. Вирусът е насочен най-вече към потребители от Европа, като се съдържа в няколко различни имейла.

Чрез него хакерите получават достъп до дейността на потребителя. Хакерите могат да проследят интернет трафика на жертвата си, да я изпратят до фалшиви сайтове, където да я прилъжат да изтегли още вируси и др. Dok дори може да се самоизтрива, когато е изпълнил целта си, за да не може да бъде проследен.

Dok може да заобикаля защитата Gatekeeper на Apple, защото има фалшив сертификат. Това означава, че много трудно може да бъде "уловен" в момента на инсталирането си. Троянският кон може да се изтрие лесно от компютъра. Най-добрата превенция според специалистите обаче си остава повишеното внимание от страна на потребителите. Трябва да се внимава на какви линкове кликват и какви файлове изтеглят и отварят дори и те да изглеждат, че идват от големи компании.

Информация: Vesti.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.