Смята се, че пламъците са тръгнали от незагасена цигара

30-годишният пастир от Симитли Костадин Митев е задържан заради пожара над Кресненското дефиле. Той ще бъде обвинен в причиняване на пожар по непредпазливост. Смята се, че пламъците са тръгнали от негова незагасена цигара. 

СНИМКИ ОТ ГАСЕНЕТО НА ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

Костадин извел 70 говеда на паша миналия четвъртък край водоем над село Мечкул. Запалил цигара, но животните се разбягали и той ги подгонил. В бързината хвърлил в тревата недопушената си цигара.

Когато след броени минути обърнал поглед назад, видял, че пламнали треви и храсти. Втурнал се да гаси огъня с горната си дреха, която била изпепелена.  Когато разбрал, че сам не може да се справи, Костадин звъннал на кмета на село Брежани и подал сигнал за пожара, но не казал, че той го е причинил. Той е задържан, а от прокуратурата ще настояват той да остане в ареста. 

 "С ареста му се слага край на спекулациите, че някой умишлено е причинил пожара, за да преследва някакви други цели", коментира говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Щетите от огнената стихия до момента се оценяват на 3,3 милиона лева. Пожарът вече е овладян, но огнеборците продължават работа по окончателното му потушаване. В акцията във вторник се включи и хеликоптер на частно дружество.

Наблюдението на района на пожара ще продължи още няколко дни. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.