Той е срещу "работодателския произвол"

Шивачки, миньори и служители в хипермаркет - на протест пред Народното събрание. Организатор е Автономният работнически синдикат.

Еднакви заплати у нас и в ЕС: Могат ли евродепутатите да го постигнат с подписка?

Протестът е обявен като национален и е срещу "работодателския произвол".

Сред най-наболелите проблеми те посочват неизплатените заплати в различни дружества в техния бранш. Те настояват пред институциите за спешни мерки в защита на работниците - като това неизплащането на заплати да бъде криминализирано.

По темата

На протеста срещу некоректните работодатели дойдоха десетки. Официално се смята, че са засегнати най-малко 50 000 души. 

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи протестиращите. Някои от предложенията ѝ депутатите вече са приели на първо четене, но според нея това не е достатъчно.

„Трябва да се забрани продажбата на фирми на клошари, без да са си платил заплатите на работниците. В момента продаваш на социално слаб и нямаш ангажимент по плащане на заплати”, обясни Манолова.

Преди време народните представители гласуваха Инспекцията по труда да следи дали фирмите плащат заплати и обезщетения и на напуснали служители. Както и фирми, които не са изплатили дължимото на служителите си, да не участват в обществени поръчки. Но за да получат хората парите си поне от държавата, трябва друго.

„Удължаване на срока, който дава възможност на работника да си вземе от фонда за гарантираме на влоговете при фалит - има 250 млн. и си седят”, заяви Манолова.

Омбудсманът и протестиращите искат всичките им предложения да бъдат приети до края на месеца.

А омбудсманът твърди, че има обещания от всички партии в парламента предложенията ѝ да стигнат до пленарната зала.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.