Информацията е на Европейския сеизмологичен център

Мощно земетресение разтърси Мексико и взе десетки жертви. Трусът с магнтуд 8,1 е с епицентър в океана, на 90 километра югозападно от бреговете на щата Чиапас. До момента загиналите са 58 души. Броят на ранените все още се уточнява. Земетресението е най-мощното в Мексико от 30 години насам. То разтърси столицата на Гватемала и се е усетило силно дори в Мексико сити, на близо 1000 километра от епицентъра.

Така изглеждат нещата на 200 километра от епицентъра. Посетителите на голям мол са в паника, когато части от тавана започват да падат върху тях. Дори в столицата, далеч от епицентъра, земетресението се усетило силно. Хората избягали на улицата в паника, под оглушителния шум на клатещите се сгради.

СНИМКИ ОТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК 

Веднага след труса беше издадено предупреждение за опасност от цунами. Приливна вълна наистина дойде, но беше висока по-малко от метър и не предзвика големи щети.

Една от жертвите на труса е малко дете в болница, чиято машина за кислород се повредила и спряла. Тепърва се подготвя мащабна операция за помощ за населението в най-силно засегнатите щати в южната част на страната.

От Министерството на външните работи уточниха, че няма данни за пострадали български граждани при земетресението. 

Задействана е гражданската отбрана, свикан е Националният комитет за извънредните обстоятелства“, написа Twitter мексиканският президент Енрике Пеня Нието. Държавната нефтогазова компания „Пемекс“ твърди, че земетресението не е повлияло върху работата на нейните обекти, но техният оглед продължава.

Агенцията за гражданска защита каза, че това е най-силното земетресение в Мексико от 1985 г., когато мощен трус с магнитуд 8,1 погуби над 10 000 души.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.