Над половината от бензиностанциите в южната част на щата останаха без гориво

Ураганът "Ирма" наближава американския щат Флорида. Властите призоваха близо 7 милиона души да се евакуират. Очаква се "Ирма" да достигне брега на Кийт Уест този следобед. Максималната скорост на ветровете на бурята е 195 км/ч.

АКТУАЛНИ СНИМКИ ОТ ФЛОРИДА ВИЖТЕ ТУК

Американският президент Доналд Тръмп призова всички "да се махнат от пътя на урагана" и да не се тревожат за имуществото си. "Безопасността трябва да е на първо място", подчерта той. Българското посолство в САЩ също призова всички наши сънародници да напуснат Флорида и да следват указанията на местните власти. 

Посолството ни в САЩ: Всички българи във Флорида да се евакуират

В един окръг и шест града във Флорида е въведен полицейски час заради приближаването на урагана. Окръгът е Броуърд, а градовете са Коръл Спрингс, Форт Лодърдейл, Диърфилд Бийч, Хилсбъро Бийч, Маями Бийч и Маями, съобщава БТА. 

Над 170 000 жилища и стопански обекти във Флорида са останали без електричество в резултат на приближаването на урагана "Ирма". Щатският електроенергиен оператор съобщи, че очаква милиони да останат без електричество, а на някои места прекъсването на електроснабдяването ще е продължително.

Ураганът „Ирма“ отново е пета степен (ВИДЕО+СНИМКИ)

БЪЛГАРИ НА ПЪТЯ НА УРАГАНА: "Ирма" заплашва Куба и Флорида (ВИДЕО)

Над половината от бензиностанциите в Южна Флорида останаха без гориво. Причината е увеличението в продажбите на бензин и дизел, нужни за евакуацията на около една трета от населението на щата. 

Жертви и опустошения по пътя на урагана "Ирма" (ВИДЕО+СНИМКИ)

Над 75 000 души са настанени в убежища зараду урагана. Властите във Флорида заявиха, че са разкрити над 400 настанителни центрове, предимно в училища, църкви и общински сгради. 

По данни на Националния център по ураганите в САЩ ураганът "Ирма" за кратко е бил отслабнал до трета степен, но след това отново е достигнал четвърта степен. 

Милиардерът Брансън се скри под земята от урагана "Ирма" (СНИМКИ)

Заради "Ирма" кубинската столица Хавана беше залята от високи приливни вълни. Кубинската телевизия разпространи кадри, на които се вижда как 8-километровата крайбрежна улица "Малекон" и прилежащите улици са затворени за движение и напълно празни. Много крайбрежни райони се оказаха под вода. На много места е спряно електрозахранването, има и прекъсвания в телефонните връзки.

1600 туристи са евакуирани от остров Сен Мартен, 1200 остават. Премиерът на холандската задгранична територия Уилям Марлин заяви, че са предприети действия и оставащите 1200 да бъдат евакуирани.

Към посолството на Република България в САЩ е създаден кризисен щаб с денонощна телефонна линия 202-387-5770.

Сигнали за бедстващи българи на Карибите може да подавате на следните телефони:

Посолство на Република България в Хага (за нидерландската част на Сент Мартен):

+31 657448073

Посолство на Република България в Париж (за френската част на Сент Мартен): +33 1 45 51 85 90

Посолство на Република България в Хавана (за българи, намиращи се в други части на Карибите): +535 286 24 49

Посолство на Република България в Мексико Сити: (+52 1) 55 6064 5199

В Централното управление на МВнР дирекция "Ситуационен център" поддържа денонощно дежурство на следните телефони 02 984 24 04 и +359 2 971 38 56

Репортер: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.