Стихията преминава през Карибите с ветрове със скорост над 260 км/ч

Жертви и опустошения по пътя на урагана „Ирма” през Карибските острови. Най-малко 11 души са загинали след преминаването на една от на-мощните бури в Западния Атлантик от 100 години насам. Стихията, която е от най-високата пета степен, минава северно от Пуерто Рико и стана причина за мащабна евакуация в американския щат Флорида.

В четвъртък вече има по-ясна картина на пътя на стихията. Тя се е насочила към Доминикана, Хаити и Бахамите. Но повечето модели показват, че рано в неделя ще удари близо до Маями.
Обявена е задължителна евакуация. Там живеят хиляди наши сънародници, а кметът на града предупреди, че "Ирма" е “ядрен ураган”.

"Ако решите да останете в Маями, ще трябва да се оправяте сами, защото ние няма да поставим живота на нашите пожарникари и полицаи на риск, докато бурята ни удря", коментира кметът на Маями Филип Ливайн. 

"Водата може да залее къщата ви. Помислете за вашето семейство. Ние може да построим къщата ви, но не можем да ви върнем семейството", заяви губернаторът на Флорида Рик Скот. 

Ураганът „Ирма” удари първо малката двуостровна държава Антигуа и Барбуда. Според местните власти, щети са нанесени на над 90% от сградите. Северният о-в Барбуда е практически негоден за живот, а за възстановяването ще са необходими години.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРЕМИНАВАНЕТО НА УРАГАНА КРАЙ ПУЕРТО РИКО

Жертви и опустошения има и във френските територии Сен Мартен и Сен Бартелеми, където последиците са катастрофални. Разрушения има и в холандската част на Сен Мартен. Министър-председателят прелетя с хеликоптер над острова. Летището е разрушено, а над 90% от сградите имат щети. Около 30% от тях са напълно срутени.

Скоростта на вятъра на островите е над 260 км/ч, а поривите са до 380 км/ч. Само за няколко часа са паднали валежи колкото е нормата за три месеца. Заради вятъра морското ниво се е повишило с 5 м, а вълните са достигали 12 м.

БЪЛГАРИ НА ПЪТЯ НА УРАГАНА: "Ирма" заплашва Куба и Флорида (ВИДЕО)

Ураганът връхлетя и Британските Вирджински острови. Британският милиардер Ричард Брансън обяви, че ще изчака преминаването на стихията на частния си остров Некер, част от Британските вирджински острови. Милиардерът е намерил убежище в бетонената си винарска изба.

След като опустоши няколко от малките Антилски острови в Карибско море, „Ирма” засегна североизточното крайбрежие, но без сериозни поражения, на големия остров Пуерто Рико. Около един милион от жителите му останаха без електричество.

Ураганът е с диаметър от 675 км. Погледнат отвисоко изглежда като чудовище. Площта на Флорида е 225 км, което означава, че „Ирма” може да потопи и двете крайбрежия на щата. Ето защо хората се притесняват. 

Жителите на Флорида масово се запасяват с храна и стоки от първа необходимост. Много от най-търсените продукти изчезнаха от супермаркетите. На повечето бензиностанции се извиха големи опашки, което доведе и до недостиг на горива.

Българи, които са на семинар в курорта Пунта Кана в Доминиканската република, се свързаха с NOVA. 11 наши сънародници се намират в хотел на брега на океана. Били са отведени в каменни постройки, където прозорците са запечатани. Запасили са ги с вода и суха храна. Какво още разказаха те – гледайте във видеоматериалите.

А в същото време в Атлантическия океан следващият ураган - "Хосе", вече набира сила. 

Кореспондент: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.