Готви се и облекчаване на режима за получаване на синя карта

"Имаме 53 000 заявления със съответните приложени документи на 53 000 граждани на Македония, които не могат да станат български граждани, поради определени несъвършенства в законодателната база". Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след кръгла маса на тема „Демографска политика и трудова мобилност”, цитиран от БГНЕС.

Симеонов подчерта, че към настоящия момент обикновено се проточва процедурата за получаване на българско гражданство за 2-3, по някой път за неопределен брой години.

ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Международните паспорти да са валидни 10 години

„Нашата цел е да сведем срока за получаване на българско гражданство при напълно изправни документи за 6 месеца. Това е нормален срок, като от тези 6 месеца - 4 месеца и 17 дни ще бъдат процедурите, която се извършва в обхвата на изпълнителната власт и останалото време ще бъде, за да може вицепрезидентът да подпише съответния указ на лицето, което трябва да получи българско гражданство. Но там продължава работата, имаме едни проблеми, свързани с несъвършенство на законите”, каза още Симеонов.

И поясни, че вече има няколко варианта на предложения.

Защо международните паспорти са само в четири цвята?

„Продължава нашата работа – на комисия в разширен състав, плюс привличането и на представители на президентството, искам да благодаря за съдействието на вицепрезидента Илияна Йотова, която също много отговорно се ангажира с обсъждането и с намирането на решение на въпроса за облекчаване на режима за получаване на българско гражданство”, каза Симеонов.

5 милиона чужденци са взели паспорти на ЕС след 2010 година

Той запозна медиите и с промени, свързани с облекчаване на режима за получаване на синя карта, предназначена за привличане на висококвалифицирани специалисти.

„Днес в Народното събрание ще бъде предложен на групите на Обединение патриоти и на ГЕРБ готов, завършен текст, който подготвяме вече в продължение на близо 4 месеца с изключителното съдействие на МТСП, МВР, МВнР, Агенцията за българите в чужбина. Привличали сме също и специалисти от НАП и от други институции, които имат пряко отношение към въпроса”, заяви Симеонов.

След Brexit се удвоиха британците, кандидатстващи за ирландско гражданство

Вицепремиерът отбеляза какви облекчения ще предложат да се гласуват в Народното събрание. Сред тях и това, че няма да е необходимо да се подновява всяка година синята карта на тези, които вече са я получили; удължаване на срока на синята карта на 4 години и др. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.