Давностният срок за събиране на дължимото е 10 години

Почти 162 млн. лв. са наложените санкции на некоректни работодатели от Главната инспекция по труда за последните седем години. Това посочва министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в писмен отговор на депутатски въпрос, информира БГНЕС. 

За периода 2009-2016 г., включително ГИТ е издала 103 332 наказателни постановления, като 90% от тях са влезли в сила и са годни за доброволно или принудително изпълнение. 

Плащаме онлайн глобите си към КАТ

По данни на социалното министерство, държавата е трябвало да събере от некоректни работодатели 100 млн. лв., но реално е събрала едва 41 млн. лв., като в сумата са включени и лихвите. По над 37 000 наказателни постановления, държавата не е успяла да си събере глобите в размер на 64,2 млн. лв. Давностният срок за събиране на дължимото е 10 години. 

Солена глоба за трима души в Германия - не помогнали на умиращ човек

ГИТ няма правомощия да събира взиманията си и през годините е разчитала основно на Националната агенция по приходите и на частни съдебни изпълнители. Преди две години, обаче, Инспекцията по труда е прекратила сътрудничеството си с ЧСИ-та като причините за това са няколко. Имало е случаи, при които съдът отменя наказателно постановление на ГИТ към работодател, който вече е бил даден на ЧСИ. В последствие, държавната институция се е налагало да покрива разходите за частен съдебен изпълнител.

БЕЗ КНИЖКА И 1000 ЛЕВА ГЛОБА за каране в аварийната на магистралата

“Глоби или имуществени санкции, за събирането на които се установяват трудности, са оставяни без да се предприемат действия в продължение на пет и повече години”, отбелязва министър Петков. 

Поради това от февруари месец 2015 г. всички глоби и имуществени санкции, които се налагат на некоректни работодатели, да бъдат изпращани за събиране от НАП. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.