Карлес Пучдемон предложи да се изчака няколко седмици с цел улесняване на диалога

Лидерът на Каталуния Карлес Пучдемон заяви в реч в парламента в Барселона, че иска да изпрати послание за диалог на останалата част от Испания, предаде Ройтерс.

Стотици хиляди поискаха Каталуния да остане част от Испания (ВИДЕО)

Той каза, че Каталуния си е спечелила правото да е независима държава.

„ТЕМАТА НА NOVA”: Испания на две

Пучдемон предлага засега да не се декларира независимост, за да се водят преговори с властите в Мадрид. Той отбеляза, че си струва да се проучи възможността за международно посредничество в тези преговори и добави, че конфликтът с Испания може да се реши по пътя на преговорите.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ: Испания се извини на пострадалите в Каталуния

„Правителството и аз предлагаме на парламента да не приема декларация за независимост, а в следващите седмици да започне преговори, без които е невъзможно да бъде постигнато споразумение. Дълбоко убедени сме, че този момент изисква не само да успокоим напрежението, но преди всичко да направим компромис, за да се придържаме към исканията на каталунския народ, като имаме предвид резултатите от референдума на 1 октомври”, заяви Пучдемон.

Той обвини Испания за насилието, но призна, че и двете страни са загрижени за бъдещето.

Заседанието премина при засилени мерки за сигурност, а сградата на парламента беше обградена от стотици тежко въоръжени полицаи. Хиляди привърженици на независимостта също се бяха събрали отвън, за да видят речта на лидера си, която се излъчваше на огромни екрани.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.