Има ли риск за сигурността на България?

Командир на ИДИЛ е арестуван в София, съобщиха от прокуратурата. Сириец с двойно гражданство, който се установил в България още през 2008 г. Към ИДИЛ се присъединил през 2013-а. Задържан е по обвинение в тероризъм. Попада в полезрението на службите заради разследване за производство и разпространение на тютюн за наргилета. Заедно с него са арестувани още мъж и жена.

Командир на ИДИЛ арестуван в София (ВИДЕО)

„В България имаме клетки за обучение в идеологията на ИДИЛ. Бизнесът за тютюн с наргилета се премества в Гърция. След няколкото акции у нас в такива складове вече за тях този бизнес не е сигурен и затова се изнася за южната ни съседка. Този тютюн финансира какво ли не и не само той. Много са нещата, които финансират клетките на ИДИЛ в цяла Европа”, коментира в „Събуди се” преводачът Мажд Алгафари.

Според проф. Николай Радулов, бивш секретар на МВР и експерт по национална сигурност, печалбата от този тютюн не е толкова голяма, за да предполагаме, че има някаква голяма дейност и ИДИЛ е финансирана.

„Според мен това е търговец като много търговци, които имаха свободни пропуски за ИДИЛ. Организацията имаше огромна полза от такива хора, защото така се финансираше. Това, което е характерно за ИДИЛ през последните няколко години, е, че тя е изтласквана от местата, от където печелеше много пари, а именно петролните кладенци, защото западните сили имат интерес те да владеят тази територия. ИДИЛ се опитва по някакъв начин да продължи да се финансира. Те се интегрират с организираната престъпност, тъй като печалбата от нейната дейност е много висока”, обясни проф. Радулов.

Той допълни, че това, което този човек е правил, е много дребно и стига само да се издържа и да живее нормално.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.