Фестивалът ще се проведе от 26 октомври до 5 ноември

Броени дни остават до старта на осмото издание на So Independent Film Fest. Тази година форумът за независимо кино е с изявен конкурсен характер, за разлика от предишните седем издания. NOVA е медиен партньор на събитието.

“So Independent Film Fest става международен и с конкурсен характер“, споделя организаторът на събитието Жана Караиванова и допълва, че огромният интерес към фестивала тази година изненадва и самата нея.

“София Индипендънт филм фестивал е уникална среща на изкуствата, среща на  свободното кино и на хората, които се срещат и мислят свободно. Благодаря на създателите на този фестивал, които ни показват кино, което рядко можем да видим, което не е комерсиално е извън рамките на киното, което може да се види всеки ден“, споделя  Биляна Генова, директор на Дирекция Култура към Столична община.

Следващата седмица в София се очаква да пристигнат едни от най-радикалните и независими автори на филми  от различни точки на света. Освен членовете на международното жури – продуцента Шрути Гангули, Габриеле Каполино от IFP и Лорен Хамъндс – от програмния екип на Трайбека Филм Фестивал, в България пристигат и много изявени автори на хитови независими филми, както и професионалисти, създали своите филми почти без никакви пари.

Софийската публика на фестивала ще има възможност да се срещне и да разговаря на живо с талантливата Натали Каплан, която пристига да представи своя филм “Имало едно момиче“ (2017) на 31 октомври от 18.30 ч. в кино “Одеон“.  Известният продуцент Алекс Липшулц, който работи също като режисьор и като сценарист, ще представи своя уникален филм, заснет изцяло на идиш - език, от десетилетия неизползван в киното– “Менаше“ отново  на 31 октомври от 20.30 ч. в кино “Одеон“. Българското предложение в конкурса за игрален филм - шедьовърът на Константин Божанов “И после светлина“ -   своеобразно любовно писмо до изкуството, което зрителите могат да видят на 27 октомври от 20.30 ч. в “Одеон“.

За да представят провокативния си филм “SFashion” – хорър драма за бизнеса в Европа, в София пристигат продуцентът Джузепе Лепоре, режисьорът Мауро Джон Капече Капече и актрисата Карина Коронеа.  Сред специалните киногости на Со Индипендънт Филм Фест е и номинираният за “Оскар“ Себастиан Юнгер, режисьор и продуцент на едно от най-провокативните предложения в документалния конкурс  - “Ад на Земята: Възходът на Ислямската държава“ (2017).

Над 20 специални независими кинематографисти пристигат в София, за да представят нискобюджетните си филми, създадени почти без пари, но с размаха на свободния дух. Техните филми могат да бъдат гледани в кината Влайкова и Дада Културен Бар.

Програмата на So Independent Film Fest включва още скрити кино бижута и смайващи екранни провокации.