Арт инсталацията трябва да бъде издигната през 2018 г.

София ще посрещне европредседателството със съвременно изкуство на световно ниво. Следващата седмица Общинският съвет ще решава дали на мястото на Мавзолея да бъде издигната най-голямата скулптура-сграда в света – „Бронзовата къща” на скулптoра Пламен Деянофф.

Защо учен създаде арт-инсталация, която предизвиква халюцинации?

Инсталацията тежи 20 тона, висока е близо 14 метра и е изградена от над 1000 елемента. Скулпторът Пламен Деянофф работи по идеята си за бронзовата къща повече от 10 години. Преди да стигне родината на автора скулптурата е обиколила света. Берлин, Ню Йорк, Шанхай, Маями. 

Българинът, оцветил „зебрите” в Мадрид, с проект и у нас (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Бронзовата къща вече има над 120 изложби в цял свят, 8 пъти в Германия, 3 пъти в Италия, Америка, Япония, но тя винаги е била мислена с цел да се реализира в София. В последните 20 години аз имам над 400 изложби в цял свят. Това ще бъде моята първа в България и това много ме радва. Специална изложба в България за мен е много емоционална”, казва скулпторът Пламен Деянофф.

Преди да къщата да бъде сглобена предстои да се подготвят основите, където ще бъде поставена. 

Арт инсталацията е подарък на страната ни от Австрия, която ще председателства ЕС след нас през втората половина на 2018 година. Къщата ще бъде в центъра на София една година. Ако идеята бъде приета от общинските съветници, изграждането на къщата ще започне в началото на 2018 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.