Кондуктори ще обслужват рейсовете край столицата тестово

Контрол на гратисчиите във всеки автобус в София. Възможно ли е? Центърът за градска мобилност в столицата изпробва нов начин на контрол на пътниците в крайградските линии, а именно кондуктор във всеки автобус.

През 2016 г. контрольорите в София са направили близо 10 милиона проверки. Резултатът от тях – 60 000 глобени. Към момента 10% от пътниците се возят гратис.

Момичета нападнаха контрольор на градския транспорт в София (ВИДЕО)

В София работят 220 контрольори, ако във всеки автобус се назначи кондуктор, то ще трябват минимум още толкова хора, които да покрият крайградските линии. Плановете обаче не включват наемане на нови хора.

Линия 27 в София е пилотният проект на Центъра за градска мобилност, с който ще се провери дали е изгодно във всеки автобус да има контрола. За ден работа кондукторите отчитат бум на закупените билети.

Изтича валидността на стикерите за паркиране в София

Постоянен контрол обаче няма как да бъде въведен.

Бургас въвежда постоянния контрол през 2002-ра и резултатите са видими.

А освен да следят за изрядността на пътниците, кондукторите имат и друга задача – да стоплят отношенията между пътници и проверяващи.

ИЗМАМА: Появиха се листовки за безплатен градски транспорт в София

Дали ще има кондуктори в крайградските линии ще стане ясно в края на годината. Тогава трябва да започне и същинската работа по тикет-системата на София.

Как ще работи системата?  Гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.