От сдружение „Балканка” внесоха сигнал и до прокуратурата

След разследването на NOVA за нарушенията при редица ВЕЦ-ове в страната, бяха изпратени сигнали до прокуратурата и до Европейската комисия

NOVA разкри как десетки ВЕЦ-ове са изградени без всички необходими документи, върху земя, публична държавна собственост. 

„Разследване в Темата на NOVA”: В мътни води

След излъчването на разследването, от сдружение „Балканка” внесоха сигнал до прокуратурата във връзка с изграждането на ВЕЦ-ове в коритата на реките, без учредено право на строеж. Предстои и сезиране на Европейската комисия. От около 140 действащи централи, само три имат учредено право на строеж, както е задължително по закон.

Председателят на съвета по законодателство към парламента проф. Огнян Герджиков определи ВЕЦ-овете като незаконни към днешна дата. Според него единственият изход е промяна в законите. Първата е - приемане на правила, според които изградените досега ВЕЦ-ове да бъдат узаконени. Втората – да се уреди въпросът с плащането на отстъпеното право на строеж със задна дата.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Десетки ВЕЦ-ове в България - незаконни? (ВИДЕО)

В сигнала на „Балканка” до прокуратурата са описани и още 14 ВЕЦ-а, които са изградени или са в процес на изграждане. Сред тях са ВЕЦ „Арнаутовци”, чийто съсобственик е бившият кмет на Благоевград и бивш регионален министър Костадин Паскалев.

Собственик на новопостроеният ВЕЦ „Мусомище”, пък е заместник-министърът на енергетиката Красимир Първанов.

Засега регионалното министерство и прокуратурата мълчат за това какви мерки ще предприемат по повод десетките ВЕЦ-ове, изградени в земя публична държавна собственост без учредено право на строеж.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.