Държавата иска промяна в концесията

Държавата иска да даде възможност за строителството на ски писти и съоръжения в Пирин. Причината - трябва да се намалят опашките за лифта в Банско. Според природозащитници обаче проблемът с чакането може да се реши и без да се сече гората. 

По темата

И тази година Банско ще посрещне ски сезона със старите желания – да има повече работа и туризмът да се развива.

Остават обаче и старите проблеми. Многото туристи правят големи опашки на лифта, а стопаните му недоволстват. Така темата става проблем и на държавата. Можел да се реши с втори лифт в Банско, но по тази тема се говори внимателно. 

Всяко намерение на инвеститор в планината трябва да мине през специална екооценка.

„С построяването на втори лифт ще се облекчи възможността на туристите да стигат до ски зоните”, коментира вицепремиерът Валери Симеонов.

За тази цел трябва да се промени планът за управление на Пирин. С други думи - законовата рамка, която казва какво може и какво не може да се прави в националния парк. Засега има стар и нов план - старият е изтекъл преди години, а новият е атакуван в съда и ще остане там още дълго.

Според природозащитниците за решаването на проблемите с опашките на лифта в Банско не е нужно да има нови лифтове и оттам още писти. Може просто да се увеличи капацитетът на сегашния

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.