Повече от 350 снегорини обработват пътищата в страната

Сняг и виелици в половин България. Катастрофи и километрични задръствания изнервиха хиляди пътуващи.

Критичните точки са проходите "Петрохан", "Троян-Карнаре", "Шипка", където има опасност и от заледяване. Повече от 350 снегорини обработват пътищата в страната. Въпреки това се стигна до блокада на магистрала „Хемус”. Тежка катастрофа спря движението в района на Елин Пелин за повече от пет часа.

Тир се обърна и блокира магистралата. Секунди след първия инцидент последва втори между още един тир и автобус с пътници. Образува се километрично задръстване. Двете катастрофи се разминават без сериозно пострадали. Само шофьорът на един от тировете е откаран в болница.

Автобусът е пътувал от Русе. Според свидетели се е движел с превишена скорост. Проверките показват, че документите на всички шофьори са изрядни. Часове след катастрофата пътят остана затворен, а задръстванията километрични.

Обърналият се камион беше изтеглен от магистралата, а товарът – няколко тона гъби, остана на платното.

В ранните часове на деня снегът блокира и столицата, като голяма част от задръстванията бяха от леки пътни инциденти.

Екипи на Пътната агенция тръгнаха на спешни проверки към проходите.

Един от най-снежните пътища в страната е този през прохода "Петрохан". И там не липсваха закъсали автомобили. Снежната покривка там достигна над 30 см. Има сериозни навявания. Снегорините периодично чистят - по график през около два часа.

Завоите в този участък са изключително опасни. Освен това шофьорите не се съобразяват с работата на снегорините. Проходът е труден и опасен за шофьорите не само през зимата.

Около 200 снегорина чистят републиканските пътища, заяви регионалния министър Николай Нанков.

От Пътната агенция имат готовност да налагат глоби на всяка фирма с пропуски в почистването.

Репортери: Ивета Шилигарова, Николай Василковски

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.