Вярата в авторитета на Красимир Каракачанов от 10-15% достига 20-25%

Авторитетът на армията през 2017 г. се повишава до 51%, а недоверието слезе на нива до 33%. Това показват данните на „Галъп интернешънъл“ от независимото от външно финансиране изследване. Проучването е проведено сред 1000/800 души на възраст над 18 години в периода  между 30 ноември и 7 декември 2017 г.  

Каракачанов: Предпочитам буйни пилоти, а не заспали плъхове

"Вероятно това се дължи на встъпването в длъжност на президента Румен Радев – доскорошен генерал от военновъздушните сили", заявяват от "Галъп".

Армията затвърждава високия си рейтинг като една от най-уважаваните измежду институциите на властта. Тя е една от малкото институции, при които стойности на доверие и недоверие в годините се движат на сходни нива.  

Ще има ли нов тип боен самолет за българската армия?

В началото на века постепенно се налага тенденция към спад в авторитета на армията в обществото, за да се стигне до последното десетилетие, когато положителните и отрицателните стойности на практика се уеднаквяват. Една от причините вероятно е свързана с намаляването числеността на армията, респективно на нейната тежест в общественото мнение, както и на редицата трудности, които армията изпитва в годините, отбелязват социолозите. Вероятно влияние оказваха и съюзническите ангажименти, които не предизвикват ентусиазъм, добавят от "Галъп".

Доверието във военния министър Красимир Каракачанов в последните две години преминава от около 10-15%, за да достигне на равнища от 20-25%, които задържа и през 2017 г. Това прави Каракачанов един от сравнително одобряваните участници в политическия процес.

ИЗСЛЕДВАНЕ: Униформите на полицаите са с прекалено ниско качество

Преди две години доверието в полицията е било на нива около 30%, а сега е 46%. За последните две години недоверието спадна от 60% до 44% сега. Тепърва ще се разбира дали това ще е трайна тенденция, се посочва в проучването.

40% от хората все още не са запознати с личността на вътрешния министър Валентин Радев, показва проучването. Доверието в него е 10-12%.

Данните са базирани на традиционния ежемесечен „Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл“ – независимото от външно финансиране изследване с десетки индикатори, което тече всеки месец четвърт век. Последната вълна на изследване е между 30 ноември и 7 декември 2017 г. Това изследване е направено сред 1000/800 души на възраст над 18 години в периода  между 30 ноември и 7 декември 2017 г.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.