Възобновяват учебните полети на авиобаза "Граф Игнатиево"

Възобновяват учебните полети на авиобаза "Граф Игнатиево". Пред NOVA военният министър Красимир Каракачанов обяви, че до седмица пет от изтребителите ще бъдат в пълна летателна годност.

Получени са 10 двигателя - 4 нови и 6 ремонтирани. С новите няма проблеми, но другите 6 не могат да бъдат използвани заради липсата на оригинални протоколи от завода производител. До няколко дни и този проблем трябва да бъде разрешен, подчерта Каракачанов. 

"Малкото летателни часове в българската авиация са един хроничен проблем", призна министърът.

В началото на седмицата стана ясно, че част от военните пилоти в базата "Граф Игнатиево" отказват да летят на тренировъчни полети, защото не се чувстват уверени, което е техният легален начин да изразят позиция, недоволство и да заявят проблем. 

"Тези млади момчета са се възползвали от законното си право в тази ситуация да не летят. Бунт няма. Те си изпълняват задълженията", категоричен бе Каракачанов. 

"Предпочитам да има млади буйни пилоти, а не заспали плъхове, които чакат ден да мине, друг да дойде", допълни той. 

Министърът призна, че самолетите в родната авиация не са на необходимото ниво, защото една част от тях не са поддържани от много години.

"Проблемите с документацията на доставените двигатели са предимно технически. В момента, в който тези 10 двигателя влязат, те ще облекчат положението. Надявам се това да се случи тези дни", поясни той. И допълни, че договорът за тези двигатели е сключен от предишното ръководство на министерството.

И ОЩЕ: 

Ще има ли нов тип боен самолет за българската армия?

Радев: МиГ-29 не отговарят на съвременните изисквания

Наш военен хеликоптер падна в морето, командирът загина (ВИДЕО)

База „Крумово” награди най-добрите си пилоти

Как да преодолеем страха си от летене?

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.