Отбелязаха 55 години вертолетна авиация

С награждаване на най-добрите пилоти, вертолетната база „Крумово” тържествено отбелязва днес 55-години от основаването си. За първи път на този празник военните летци поканиха гражданите, на които са спасили живота при различни мисии.

По темата

Николай и баща му Мартин днес дължат живота си на пилотите от „Крумово”. Двамата едва не умират при потопа в Бисер. Водата завлича и преобръща колата им. За да не се удавят, се качат върху капака и остават там близо 6 часа. 

„Когато видях хеликоптерите все още изпитвах страх, но и надежда, защото това беше единственият начин да ни спасят”, разказва Николай Йорданов.

„До последно нямаше успокоение, защото не знаехме дали спасителят ще дойде при нас, защото в първия момент, когато го пуснаха, водата го грабна и го отвлече надолу към едни дървета. Не стана и тогава вече го вдигнаха, направиха втори заход отгоре над самата вода, за да може да стъпи на колата. И като дойде при мен, му казах: „Давай първо сина””, разказва Мартин Йорданов.

Наложило се пилотите да им окажат и медицинска помощ, защото и двамата от студа изпаднали в хипертермия.

  Пилотите, спасили преди 4-години живота им, днес са пенсионери. Единият от тях генерал Златко Златев, тогава командир на авиобазата, с риск за своя, а и за живота на екипажа, вдига хеликоптерите, които от студа се обледеняват.

„Най-важното в цялата мисия е, че беше спасен човешки живот, независимо от цената и разхода и натоварването на екипажа”, заявява ген. Златко Златев.

„Тук няма място за героизъм, ние сме хора, пак казвам много добре подготвени, които винаги се стремят да си свършат перфектно работата”, заявява Георги Белкинов- бивш  пилот.

В зимното бедствие миналата година пилотите спасиха и родилка от село край Ардино. По-късно жената роди момченце, което кръсти на един от пилотите.

„Мисля, че не са само спасители. Това са  достойни хора. Такива, каквито би трябвало да бъдем всички”, заяви генерал- майор Константин Попов- началник на отбраната.  

Последната мисия на хеликоптерите от „Крумово” е гасенето на горските пожари в Сакар планина и край Крумовград.

10 екипа в авиобазата са в непрекъсната готовност да реагират в бедствени ситуации.